...

Beautiful South Island, New Zealand, has been home to a modern

Entrenched in the scenic landscape of New Zealand’s Punakaiki, this stunning modern home stands as a testament to architect Mark Pankhurst’s vision to blend design brilliance with a profound connection to his homeland.

Mark, based in Hong Kong, embarked on this project to create a serene haven that encapsulates the essence of simplicity, nature, and familial ties.

Collaborating closely with his brother Andrew, who graciously guided us through this architectural gem, the cabin exudes elegance and functionality in every corner.

Designed with meticulous attention to detail, it harmoniously integrates with the untamed beauty of the West Coast, offering panoramic views and a sense of tranquility.

The Cozy Living Room

Entering the cabin, the striking steep-angled roof immediately captivates attention, setting the tone for the architectural brilliance within.

The living room exudes comfort and warmth, designed as an inviting sanctuary. A wood stove stands proudly, radiating coziness, while a plush leather couch invites relaxation.

The intentional absence of curtains heightens the connection to the outdoors, framing panoramic views of the lush surroundings.

With its thoughtful minimalism and emphasis on natural light, the living room becomes a serene space to unwind and bask in the beauty of nature.

The Efficient Kitchen

Transitioning to the kitchen, the dedication to simplicity becomes even more apparent.

Dark cabinetry seamlessly merges with the cabin’s overall aesthetic, exuding sophistication while maintaining functionality. Every aspect is meticulously designed to optimize space and utility.

Despite its modest size, the kitchen is equipped with modern amenities, ensuring that it remains a practical yet visually appealing focal point of the living space.

The sleek black palette extends to the ceiling, creating an unassuming elegance that complements the cabin’s ambiance.

The Tranquil Bedroom

Stepping into the bedroom, a sense of tranquility envelops the space.

The bed, strategically placed to maximize the panoramic view offered by a vast feature window, creates an illusion of being nestled amidst the natural landscape.

The sloping ceiling enhances the room’s coziness, while the deliberate absence of framing around the glass allows the outside world to seamlessly merge with the interior.

Practicality meets aesthetics as storage is seamlessly integrated beneath the bed, ensuring a clutter-free environment while preserving the cabin’s minimalist charm.

The Luxurious Bathroom

The bathroom is an oasis of relaxation, meticulously designed to provide a serene escape.

The use of dark tiles creates an intimate atmosphere akin to a private sanctuary.

The bathtub, strategically positioned, offers a luxurious experience, inviting residents to unwind while enjoying breathtaking views of the surrounding Nikau Palms.

The dark hues contrast with the vibrant greens visible through the window, establishing a harmonious connection with nature.

A touch of warmth on the ceiling adds a comforting element, enhancing the ambiance of this rejuvenating space.

The Inviting Mezzanine:

Ascending to the mezzanine, one discovers a space designed for both functionality and relaxation.

The high ceilings are accentuated by skylights, with one over two and a half meters long, offering a unique stargazing experience at night.

The area is versatile, providing a comfortable lounge space that can be transformed into a bed, adding an extra dimension to the cabin’s accommodations.

The incorporation of cedar and purple heart decking on the mezzanine’s front enhances the aesthetic appeal, creating a visually striking element against the simplicity of the rest of the cabin.

Connecting with Nature

home

The emphasis on large windows throughout the cabin serves a dual purpose maximizing natural light and creating a strong connection with the outdoors.

The architect’s deliberate choice to limit curtains reinforces the idea of bringing nature inside, allowing residents to feel a constant connection with the changing scenery.

The view from the dining room, lounge, and bedroom provides an ever-changing landscape, taking full advantage of the steep section on which the cabin is perched.

Innovative Wall System

home

The wall system in the cabin is a testament to innovative construction. Constructed off-site, the cross-laminated timber (CLT) walls and roof sections, assembled with precision, showcase a commitment to quality and durability.

The three layers in the wall and five layers in the roof, laminated together, create a robust structure.

The exterior aluminum cladding, free of gutters, complements the low-maintenance philosophy, allowing the cabin to seamlessly integrate with its natural surroundings.

Sustainability and Future-Proofing

home

Given the environmental challenges of the West Coast, the cabin incorporates sustainable features.

The aluminum exterior resists rusting in the coastal climate, while the super-insulated walls ensure energy efficiency.

The septic tank system, designed with future expansion in mind, adds an element of future-proofing.

The conscious effort to reduce, simplify, and use local materials not only contributes to the cabin’s aesthetic but also aligns with a sustainable and eco-friendly approach.

Family Heritage and Legacy

home

The cabin’s construction holds a deeper significance as it ties into the family’s history on the West Coast.

With roots dating back 150 years, the decision to build the cabin was driven by a desire to reconnect with family history.

The cabin, therefore, becomes not only a retreat but a legacy a structure meant to withstand the test of time and honor the family’s connection to the land.

The cabin is also listed on Airbnb, inviting guests from all around the world to experience its unique charm and welcoming atmosphere.

Enjoy the awesome tour! Big thanks to Journey More

Book Now by Airbnb

Conclusion:

In conclusion, this architecturally designed cabin is more than just a physical structure; it’s a harmonious blend of design, functionality, and a profound connection to nature.

Each aspect, from the minimalist interior to the innovative construction techniques, reflects a thoughtful approach to creating a space that goes beyond mere shelter.

The Wilderness Haven stands as a testament to the importance of simplicity, sustainability, and a deep-rooted connection to one’s heritage a space where the past, present, and future converge in a celebration of family, nature, and architectural excellence.

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.